Twitter heeft enkele dagen voor de dertigste herdenking van de opstand op het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmenplein) de accounts van een aantal Chinese Twitter-gebruikers afgesloten, onder wie dissidenten en mensenrechtenactivisten, meldt The New York Times zaterdag.

Activisten van het Chinees-Amerikaanse burgerrechtenplatform China Change plaatsten zaterdag een lijst van getroffen accounts op Twitter.

De tweet bereikte daarop de Amerikaanse senator Marco Rubio, die in een reactie schreef dat het platform "onderdeel is geworden van de Chinese overheidscensuur".

In China mag Twitter niet gebruikt worden, maar sommige Chinezen wisten de blokkade de afgelopen jaren te omzeilen.

'Afsluiten was per ongeluk'

In een statement erkent Twitter mogelijk "per abuis" een aantal Chinese accounts te hebben afgesloten. Het zou gaan om een routineoperatie om spamaccounts te bestrijden. "Deze accounts werden niet bij ons aangemeld door de Chinese autoriteiten", aldus Twitter.

Het bedrijf bood zijn excuses aan en zegt getroffen accounts weer te herstellen als er fouten zijn gemaakt. Zondag leek een aantal accounts gedeblokkeerd te zijn.

Het is op 4 juni dertig jaar geleden dat de Chinese regering een grootschalig studentenprotest op het Tiananmenplein in Peking gewelddadig tot een einde bracht. Daarbij vielen naar schatting honderden doden en werden ongeveer zestienhonderd mensen opgepakt.