Een rechtszaak die de procureur-generaal van de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft aangespannen tegen Facebook mag doorgaan. Dat is het oordeel van een rechter van het hooggerechtshof van de stad, schrijft Reuters.

Het gaat om een zaak die eind vorig jaar werd aangespannen om Facebook verantwoordelijk te houden voor het datamisbruikschandaal rond het bedrijf Cambridge Analytica. Volgens de procureur-generaal van Washington heeft Facebook gebruikers misleid door ze twee jaar lang niet in te lichten over het datamisbruik van Cambridge Analytica.

Ook wordt het Facebook aangerekend dat het überhaupt mogelijk was voor derden om zonder toestemming data van Facebookgebruikers te verzamelen.

Facebook had de rechter verzocht om de rechtszaak van tafel te vegen, maar de rechter heeft nu geweigerd om dat verzoek in te willigen.

Andere rechtszaken lopen ook nog

Het politieke adviesbureau Cambridge Analytica raakte in opspraak nadat begin 2018 bekend werd dat het bedrijf via de quizapp thisisyourlife de privédata van 87 miljoen Facebook-gebruikers kon inzien.

Daarbij kon het bedrijf ook informatie inzamelen over alle Facebookvrienden van iemand die de app had gebruikt.

Eerder deze week oordeelde de rechter dat Facebook interne privacydocumenten moet delen met aandeelhouders die een rechtszaak hebben aangespannen tegen het bedrijf. Zij verwijten de raad van bestuur dat deze met zijn gedrag rond de privacyschandalen van de afgelopen jaren schade heeft berokkend aan de reputatie van Facebook.