Het Amerikaanse ministerie van Justitie staat in de startblokken om een mededingingsonderzoek naar Google te beginnen, schrijft The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen.

Eerder deed de Federal Trade Commission (FTC) soortgelijk onderzoek naar het bedrijf, maar de FTC zou nu hebben afgesproken dat het ministerie zich erover mag buigen. Het ministerie zou al contact hebben gezocht met critici van Google.

Het onderzoek dat de FTC in 2013 deed, had weinig reële consequenties voor het bedrijf. Sindsdien legde de Europese Commissie het bedrijf echter meerdere recordboetes van enkele miljarden op, voor onder andere het belemmeren van concurrerende adverteerders en het voortrekken van de eigen productvergelijker in de zoekresultaten.

Ook zou het bedrijf telefoonmakers hebben verplicht om andere Google-diensten af te nemen als ze gebruik wilden maken van Android.

Het is nog niet bekend waar het Amerikaanse onderzoek zich precies op gaat richten. The Wall Street Journal schrijft slechts dat "de handelspraktijken met betrekking tot de zoekmachine en andere diensten" onder de loep worden genomen.