'Eetstoorniscoaches' die actief zijn op zogeheten pro-anawebsites blijken vaak mannen met seksuele intenties te zijn.

Dat meldt NOS op 3 op basis van een onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula en Proud2Bme, een forum dat jongeren hulp biedt bij een eetstoornis.

De onderzoekers plaatsten twee nepprofielen op zogeheten pro-anawebsites. Dat zijn internetfora waarop mensen met een eetstoornis zoals anorexia komen en tips uitwisselen om nog meer af te vallen, door zichzelf bijvoorbeeld uit te hongeren. Ook bespreken de anorexiapatiënten ervaringen met elkaar.

Binnen een kort tijdsbestek kwamen er volgens NOS op 3 zo'n 45 berichtjes van de 'coaches' binnen. Uit het onderzoek bleek dat het om vrijwel uitsluitend mannen ging. Meer dan de helft van hen vroeg direct om foto's in ondergoed of zonder kleding. Ook vroegen sommige 'coaches' direct om seks als tegenprestatie voor hulp bij het afvallen.

'Mannen maken geraffineerd gebruik van de ziekte van de meisjes'

Hoogleraar Eric van Furth, verbonden aan eetstoorniskliniek Ursula, zegt tegen NOS op 3 dat mannen "geraffineerd gebruikmaken van de ziekte van de meisjes".

"Pro-ana sluit aan bij de strenge gedachten die meisjes hebben over uiterlijk, eten en gewicht. Die beschrijven zelf dat ze zo overgenomen worden door die gedachten, dat ze op zoek gaan naar dit soort hulp. Coaches nemen als het ware die strenge gedachten over en worden de strenge meester op het gebied van hun eetstoornis", aldus Van Furth.

NOS op 3 meldt verder dat het doel van het onderzoek niet was om daders van dit soort zaken op te sporen. Dat zou echter wel één keer gebeurd zijn. Er zou toen een online groep waarin mannen kinderporno uitwisselden ontdekt zijn.

Heb jij of heeft iemand in je omgeving hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met een huisarts. Ook kun je terecht op www.proud2bme.nl.