Ontwikkelaars van Google Chrome-extensies mogen vanaf de herfst alleen nog om permissies vragen voor data die ze echt nodig hebben. Google kondigde donderdag in een blogpost aan dat de privacyregels worden aangescherpt.

Als de benodigde data voor een extensie via meer dan één permissie kan worden verzameld, dan moeten ontwikkelaars vanaf nu kiezen voor de optie die toegang geeft tot de minste data. Ten slotte moeten meer ontwikkelaars een privacyreglement publiceren, vooral als hun extensies iets met communicatie of gebruikerscontent te maken hebben.

Daarnaast gaat Google het voor apps lastiger maken om toegang te krijgen tot persoonlijke data in Google Drive. Zo kunnen apps straks alleen specifieke bestanden openen. Eerder deed Google dit al voor Gmail.

De aanpassingen zijn een resultaat van het 'Google Strobe'-project dat sinds oktober vorig jaar loopt. Strobe onderzoekt de manier waarop derden gebruikmaken van gebruikersdata.

Ook Google Play Store aangepakt

Google brengt ook een paar kleinere aanpassingen aan in de regels voor de Google Play Store.

De opvallendste gaat over 'loot boxes', voorwerpen waarbij de gebruiker van tevoren niet weet wat hij koopt. Ontwikkelaars van games die loot boxes te koop aanbieden, moeten vanaf nu aangeven hoe groot de kans is dat een consument bepaalde voorwerpen ontvangt.