DEN HAAG - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt de plannen van minister Donner (Justitie) om computercriminaliteit harder aan te pakken. Dat bleek dinsdagavond in een debat over de wetsvoorstellen daartoe.

Mensen die opzettelijk een computer of computersysteem binnendringen, zouden voortaan een jaar gevangenisstraf moeten kunnen krijgen. Stelen ze ook nog informatie, dan kunnen ze maximaal vier jaar de cel in.

Mensen die computersystemen platleggen of deze aanzienlijk vertragen door virussen te verspreiden of een enorme hoeveelheid voor de ontvanger ongewenste e-mail (spam) te versturen, kunnen een jaar celstraf krijgen. Het moet daarbij gaan om "ernstige vormen van hinder voor de gebruiker". Justitie en politie krijgen ook meer bevoegdheden om computercriminaliteit te bestrijden.

Rechercheurs

PvdA-Tweede-Kamerlid Van Dam wilde weten of het klopt dat slechts twintig rechercheurs actief zoeken naar criminaliteit op internet. Volgens Donner, die daar niet direct op kon ingaan, zijn in het hele land ruim 150 politiemensen bezig met computercriminaliteit. Het is verder de bedoeling dat in 2008 alle tactische rechercheurs een aanvullende opleiding op dat gebied hebben gehad. Ook bij het Openbaar Ministerie houden steeds meer mensen zich met het onderwerp bezig.

Samenwerkingsproject

Maar gezien de omvang van het probleem is dat alles nog te weinig, erkende Donner. "We moeten niet de illusie hebben dat we op internet net zo kunnen surveilleren als op straat", zei hij. Eind deze maand valt volgens de bewindsman een besluit over de toekomst van het National High Tech Crime Center (NHTCC), een vooralsnog tijdelijk samenwerkingsverband van de ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken en Economische Zaken en het Korps landelijke politiediensten.

Het NHTCC-project loopt tot 1 december. Donner wilde nog niet zeggen wat er wat hem betreft mee gaat gebeuren. Wel gaf hij aan dat hij samen met zijn collega Remkes van Binnenlandse Zaken een bezoek heeft gebracht aan de organisatie. "We waren zeer onder de indruk", zei Donner.