SAN FRANCISCO - Een hoogopgelopen conflict tussen Microsoft en Google over de overstap van een werknemer is beslecht in het voordeel van Google. Een rechtbank in de Amerikaanse staat Washington bepaalde dinsdag dat Kai-Fu Lee een onderzoekscentrum in China mag opzetten voor de internetonderneming.

Microsoft was naar de rechter gestapt uit vrees dat Lee bedrijfsgeheimen zou prijsgeven. Lee had voor het softwareconcern eveneens in China gewerkt, en ook nog meegeholpen aan MSN Search, de internetzoekmachine van Microsoft die concurreert met Google.

Bedrijfsgeheimen

Lee mag alleen voor Google werken onder de voorwaarde dat hij geen bedrijfsgeheimen van Microsoft gaat gebruiken. Google had vooraf al ingestemd met deze 'beperking'.

Woede-uitbarsting

De rechtszaak was voor de media smullen geblazen. Uit stukken die Google-juristen naar voren brachten, bleek dat Microsoft-topman Steve Ballmer in woede was uitgebarsten toen een andere Microsoft-werknemers zijn vertrek naar de zoekmachinespecialist had aangekondigd. Hij zou een stoel door de kamer hebben gesmeten en gedreigd hebben Google-topman Eric Schmidt "te vermoorden" en "te begraven". Beide bedrijven zijn in een hevige strijd verwikkeld om de gunsten van de internetgebruiker.