UTRECHT - Europa krijgt eind volgend jaar één overkoepelend presentatiesysteem voor waarschuwingen bij gevaarlijk en extreem weer. Het systeem heet EMMA, een afkorting voor European Multiservice Meteorological Awareness System. Dat zei meteoroloog F. Kroonenberg dinsdag tijdens de Europese meteorologische Conferentie (ECAM ) die deze week in Utrecht gehouden wordt.

Alle landen in Europa hanteren momenteel verschillende systemen om mensen op de hoogte te brengen van de laatste weersontwikkelingen. Deze systemen worden nu gekoppeld. "In Nederland is 30 millimeter regen per dag veel terwijl dat in Frankrijk 100 millimeter is", verklaart Kroonenberg. "Hier zijn we met 10 centimeter sneeuw de weg kwijt, in de Alpen kijken ze daar niet van op."

Op internet kan het publiek in een oogopslag zien waar het in Europa gevaarlijk is. Dat wordt met stoplichtkleuren (rood, oranje, geel en groen) aangegeven. Op de site kan een land worden aangeklikt om zo gedetailleerde informatie te verkrijgen. "Per regio kan men opnieuw aan de hand van kleuren zien in welke gebieden er welke weersomstandigheden zijn. Bovendien kunnen mensen aan de hand van pictogrammen (in de vorm van bijvoorbeeld regendruppels, golven, thermometers, bosbranden en sneeuw) meteen zien wat er aan de hand is.

Wie de plaatjes aanklikt krijgt vervolgens een simpele tekst en uitleg over het weer. Het systeem kijkt 24 uur vooruit. "Dat geeft mensen genoeg tijd om als het nodig is, maatregelen te treffen", zegt Kroonenberg. Volgens hem hebben meteorologen de behoefte om met elkaar waarschuwingen uit te wisselen. "Maar ook om mensen op de hoogte te brengen en hun bewustzijnsniveau te vergroten." Want, zo is een veel gehoorde uitspraak tijdens de conferentie: een ramp wordt niet alleen veroorzaakt door extreem weer maar ook door de mensen die er niet op voorbereid zijn. "En dat willen we met dit systeem voorkomen."

Het systeem is voor alledaags gebruik en ook handig om te gebruiken als je op vakantie gaat, meent Kroonenberg. Hij legt uit dat Nederlanders maar eens in het jaar een 'rode-situatie' hoeven te verwachten. Oranje zal gemiddeld een tot vijf maal per jaar verschijnen. Geel en groen ieder een helft van het jaar. "Geen hele verontrustende vooruitzichten dus."