Drie Amerikanen hebben techgigant Apple aangeklaagd, omdat het bedrijf privédata met andere partijen gedeeld zou hebben, meldt Variety dinsdag.

Volgens de aanklagers verkoopt Apple gegevens over welke muziek bepaalde klanten hebben beluisterd aan datahandelaren.

Deze handelaren zouden de data vervolgens koppelen aan publieke informatie op sociale media om profielen van gebruikers samen te stellen.

In de aanklacht wordt verwezen naar speciale marketingwebsites waarop vermeld staat welke personen muziek kopen op iTunes of de muziekdienst Pandora.

Apple zou appontwikkelaars toegang geven tot aangeschafte muziek

Ook wordt Apple ervan beschuldigd ontwikkelaars van iOS-apps vrije toegang te geven tot de muziek die op een iPhone of iPad is aangeschaft. Deze appmakers zouden hiermee ook profielen van gebruikers kunnen samenstellen.

Apple profileert zichzelf al langer als een privacyvriendelijk bedrijf. In een recente advertentie beloofde de techgigant dat "wat op je iPhone gebeurt, ook op je iPhone blijft".

Aanklagers hopen van de zaak class-action te maken

De aanklagers hopen van de zaak een zogenoemde class-action te maken, waar andere gedupeerden zich bij kunnen aansluiten. Als zij in het gelijk worden gesteld, dan zou Apple al deze gedupeerden bijvoorbeeld een schadevergoeding moeten betalen.

De zaak moet duidelijk maken of Apple echt muziekdata verhandelt en of aanklagers daar last van hebben gehad.