Het Openbaar Ministerie (OM) eist dat drie drugsdealers actief op de darkwebmarktplaats Hansa Market 6,5 jaar de cel in gaan. Tegen een medeplichtige vrouw wordt een celstraf van 24 maanden geëist, waarvan 8 voorwaardelijk.

Het OM kondigde ook aan dat de inkomsten van 2 miljoen euro van de verdachten zijn ingenomen.

De rechtszaak wordt deze week behandeld. Op woensdag is de laatste zittingsdag, waarna de uitspraak op 12 juni wordt verwacht.

De verdachten zouden meer dan 22.000 drugsbestellingen via het darkweb hebben afgeleverd. Het zou vooral gaan om xtc-pillen, waarvan er 38.000 verscheept zouden zijn. Daarnaast werden kilo's ketamine, 100 kilo MDMA en 5 kilo cocaïne verzonden naar online kopers.

Zo rolt de politie een drugsmarkt op het darkweb op
83
Zo rolt de politie een drugsmarkt op het darkweb op

Politie keek mee op Hansa Market

De dealers verhandelden het materiaal op Hansa Market, een populaire handelswebsite op het darkweb. De website werd in 2017 overgenomen door de politie.

Het darkweb maakt het normaal gesproken moeilijk om de identiteit van gebruikers te achterhalen. Omdat de politie het beheer van de site overnam, was het echter mogelijk om alle gesprekken tussen dealers en kopers in te zien.

Drugs verstopt in door 3D-printer gemaakte make-updoosjes

Het drietal, afkomstig uit Amsterdam en Werkendam, had een hoge waardering op Hansa Market en verzond hun waar over de hele wereld. De gearresteerde 33-jarige vrouw was de medeplichtige vriendin van een van de verdachten.

De verkochte drugs werden verstopt in make-updoosjes die met 3D-printers werden gemaakt. Deze dozen werden gemaakt op een speciaal ingerichte locatie in Werkendam.