Rotten Tomatoes gaat filmrecensies en beoordelingen van gebruikers controleren om review bombing tegen te gaan. Bij review bombing worden veel negatieve beoordelingen geplaatst om de gemiddelde score voor een film naar beneden te halen.

De filmwebsite kondigde de verandering donderdag in een blogbericht aan. Op de site worden beoordelingen van recensenten gebundeld en op basis daarvan wordt een gemiddeld cijfer vastgesteld. Daarnaast kunnen ook andere gebruikers reviews indienen.

Rotten Tomatoes kreeg recentelijk een aantal keer te maken met review bombing. Zo ontving de film Captain Marvel veel negatieve recensies van trollen, nog voordat de film in de bioscoop draaide.

Dat gebeurde nadat hoofdrolspeler Brie Larsen had gezegd er klaar mee te zijn om steeds door "vooral mannelijke journalisten met een lichte huidskleur" geïnterviewd te worden.

Kaartcontrole als bewijs

De filmwebsite zal voortaan twee verschillende gebruikersscores laten zien: een beoordeling van alle gebruikers en een beoordeling van geverifieerde gebruikers. Volgens Rotten Tomatoes gaat het bij de laatste groep om "mensen van wie bevestigd is dat ze een kaartje voor de film hebben gekocht".

Het gaat hierbij vooralsnog om Amerikaanse gebruikers die via de website Fandango (de eigenaar van Rotten Tomatoes) een filmkaartje hebben gekocht. Later komen daar andere kaartverkopers bij.

Niet alleen Rotten Tomatoes heeft last van review bombing. Ook gameplatform Steam heeft problemen met dit soort beoordelingen. In maart maakte het platform bekend aan een tool te werken die zulke beoordelingen kan herkennen.