De Ierse Data Protection Commission (IDPC) is een onderzoek gestart naar de manier waarop Google omgaat met persoonlijke gegevens in zijn advertentiediensten in de Europese Unie.

Het doel van het onderzoek is om te bepalen of het gebruik van persoonlijke gegevens door Googles advertentiemarktplaats Ad Exchange voldoet aan de Europese privacywetgeving. Dit platform wordt door bedrijven ingezet om advertenties bij de doelgroep te krijgen.

Voldoet Google niet aan de wet, dan kan de Ierse toezichthouder een boete opleggen van maximaal 4 procent van Googles jaaromzet.

Google laat in een verklaring weten volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek. "De gebruikers van onze systemen moeten zich aan strenge standaarden houden."

Google heeft in het verleden vaker boetes ontvangen, omdat het bedrijf zich volgens toezichthouders niet aan privacyregels hield.

In januari legde de Franse privacywaakhond het bedrijf een boete op van 50 miljoen euro. De autoriteit stelde vast dat Google gebruikers niet correct informeert over data die het bedrijf verzamelt.