Een groep hackers gijzelt inmiddels al twee weken lang de computers van de Amerikaanse gemeente Baltimore, waardoor de inwoners van de stad hun boetes en rekeningen niet kunnen betalen, meldt Vox woensdag.

In totaal zijn tienduizend overheidscomputers met de ransomware geïnfecteerd. Dat is een speciale vorm van malware die een computer volledig versleutelt en belooft toegang te geven als er losgeld wordt betaald. De hackers eisten dat de gemeente 13 bitcoin betaalt, wat neerkomt op een bedrag van 94.000 euro.

Door de cyberaanval hebben inwoners van Baltimore geen toegang tot websites waarop ze bijvoorbeeld rekeningen voor water, belastingen en parkeerboetes moeten betalen.

Ambtenaren in de stad hebben ook geen toegang tot hun eigen computers. Ze kunnen ook onder meer niet bij hun e-mailbox.

Deadlines voor losgeld zijn verstreken

In een brief stelden de hackers dat er meer geld geëist zou worden als het eerder geëiste bedrag niet binnen vier dagen betaald zou worden. Daarnaast zou de informatie op de computers worden gewist als er niet binnen tien dagen aan de eisen werd voldaan.

Beide deadlines zijn inmiddels verstreken. De gemeente weigert het losgeld te betalen. Inmiddels zou de stad bezig zijn om de toegang tot de computers te herstellen en onderzoekt de FBI de aanval.

Het herstelproces duurt volgens burgemeester Jack Young lang, omdat sommige computersystemen volledig herbouwd moeten worden. Daarbij wordt ook extra goed gekeken of het systeem beveiligd is tegen een nieuwe aanval.