De Nederlandse politie heeft dankzij een nieuw computersysteem met een bijbehorende app de afgelopen zeven maanden bijna zeshonderd mensen opgespoord die hun celstraf ontliepen, meldt het AD dinsdag.

Met de nieuwe app kunnen agenten iedereen die zij staande houden, direct controleren op openstaande straffen. Voorheen stonden zulke gegevens in verschillende registers die moeilijk te raadplegen waren, waardoor voortvluchtige veroordeelden makkelijker op vrije voeten konden blijven.

Nu kunnen agenten makkelijk nagaan of mensen nog openstaande boetes of straffen hebben. Dat leverde 585 arrestaties op. De app maakt ook het opzoeken van woonadressen van voortvluchtige veroordeelden eenvoudiger.

In Nederland komen veroordeelden niet altijd direct vast te zitten na een uitspraak van de rechter. Dat biedt deze mensen de mogelijkheid om bijvoorbeeld te vluchten naar een land zonder uitleveringsverdrag of van woonadres te wisselen.

Aantal voortvluchtige veroordeelden in jaar tijd met bijna 900 afgenomen

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming is blij met het nieuwe systeem. "Dat is heel belangrijk, want het is ontzettend onrechtvaardig als mensen die zijn veroordeeld hun straf weten te ontlopen", aldus Dekker.

Begin 2018 lag het aantal voortvluchtige veroordeelden nog op zo'n 11.000, inmiddels is het aantal geslonken naar 10.164 mensen. Vooral mensen die een lage straf hadden gekregen, konden daarbij lang uit handen van de politie blijven.

De politie heeft al langer een speciaal team dat voortvluchtige veroordeelden opspoort, maar daarbij gaat het om criminelen die zijn veroordeeld voor moord, overvallen of zedenmisdrijven. Dat team hield vorig jaar 126 mensen aan.