Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken heeft de woensdag opgelegde sancties tegen de Chinese smartphone- en telecomapparatuurfabrikant Huawei verlicht.

Dankzij een tijdelijke licentie heeft Huawei formeel toestemming gekregen om zijn netwerkapparatuur te onderhouden en zijn smartphones te voorzien van software-updates.

Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken plaatste Huawei woensdag op een sanctielijst, waardoor Amerikaanse bedrijven beperkt worden in het zakendoen met Huawei. Als gevolg daarvan trok Google de Android-licentie van Huawei in.

De tijdelijke licentie is geldig tot 19 augustus. Eerder maakte Google al kenbaar dat er voor huidige bezitters van Huawei-smartphones niets gaat veranderen.

Oprichter Huawei: 'VS onderschat ons'

Huawei-oprichter Ren Zhengfei zegt dat de tijdelijke versoepeling van de restricties weinig betekenis heeft voor zijn bedrijf. Huawei heeft zelf al voorbereidingen getroffen, zegt Zhengfei tegen de Chinese staatszender CCTV.

De 5G-ontwikkelingen van Huawei zullen volgens Zhengfei niet worden beïnvloed door de sancties van de VS. Zijn bedrijf ligt op 5G-gebied zo'n twee à drie jaar voor op de concurrentie, denkt de Huawei-oprichter. Volgens Zhengfei onderschat de Amerikaanse overheid de mogelijkheden van Huawei.

De Chinese telecomreus haalt ongeveer de helft van zijn inkomsten uit de verkoop van consumentenelektronica als smartphones, de andere helft komt van netwerkapparatuur. Huawei geldt als 's werelds grootste fabrikant van netwerkapparatuur, maar de betrouwbaarheid van het bedrijf ligt mede door banden met de Chinese overheid al maanden onder vuur in het westen.