Grote chipfabrikanten Intel, Qualcomm en Broadcom doen geen zaken meer met Huawei, schrijft persbureau Bloomberg maandag op basis van ingewijden.

Medewerkers van Amerikaanse chipmakers zouden volgens bronnen van Bloomberg ervan op de hoogte zijn gesteld dat de bedrijven hun leveringen aan Huawei tot nader order stopzetten. Het zou hierbij om hardware en software gaan.

Intel, Qualcomm en Broadcom zijn niet de enige bedrijven die Huawei restricties opleggen. Google beperkte zondagnacht de toegang van Huawei tot het mobiele besturingssysteem Android. Google volgt hiermee de nieuwe, strengere regels van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken voor het Chinese telefoonbedrijf.

Huawei kan door de maatregelen niet langer gebruikmaken van Google-apps en updates. Google stelt dat er niets verandert voor telefoons die al in gebruik zijn.

Huawei maakt gebruik van Intel-chips voor bijvoorbeeld modems in zijn laptops. Met Qualcomm zou het bedrijf minder te maken hebben, omdat Huawei zijn eigen mobiele modems en andere processors ontwikkelt.

Hoe China en Huawei de wereld zouden bespioneren
164
Hoe China en Huawei de wereld zouden bespioneren

Voorraad voor drie maanden

Bloomberg meldt dat Huawei mogelijk een voorraad aan chips en andere belangrijke onderdelen heeft verzameld, waarmee het bedrijf nog drie maanden vooruit kan. Op die manier zou het Chinese bedrijf zichzelf extra tijd hebben gegeven om oplossingen te zoeken voor opgelegde restricties in de VS.

De Verenigde Staten zegt dat apparatuur en netwerken van Huawei door China kunnen worden gebruikt voor spionage. Huawei heeft de beschuldigingen altijd ontkend en meldt dat alle apparatuur veilig te gebruiken is.