Vrijdag zijn in de rechtbank van Breda twee leiders van een cybercrimebende veroordeeld tot vijf jaar cel. Ze hebben zich schuldig gemaakt aan oplichting, computervredebreuk, diefstal en witwassen.

Het gaat om een man van 24 uit Amsterdam en een vrouw van 28 uit Enschede. Zij stonden samen aan het hoofd van een gecoördineerde operatie waarbij bankgegevens en pinpassen van mensen werden buitgemaakt. De schade loopt in de miljoenen.

Naast de twee hoofdverdachten zijn er elf medeverdachten. Acht van deze verdachten zijn veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen en taakstraffen. Drie verdachten zijn vrijgesproken.

De bende maakte gebruik van phishingsites om toegang te krijgen tot de online bankieren omgeving van klanten van Nederlandse en Belgische banken. Zodra de criminelen toegang hadden, werd de bankrekening leeggehaald en het geld overgemaakt naar zogeheten geldezels.

Als dit niet lukte, dan belden de twee hoofdverdachten de slachtoffers op en deden zich voor als een medewerker van de bank en zorgden ze ervoor dat er een nieuwe pas werd aangevraagd. De criminelen viste de bankpas dan uit de brievenbus, waarna er geld kon worden opgenomen.