De Italiaanse mededingingsautoriteit is een onderzoek gestart naar mogelijk machtsmisbruik door Google, schrijft CNBC.

De autoriteit claimt dat Google de app Enel X Recharge van de Italiaanse ontwikkelaar Enel niet in de Android Auto-app wilde opnemen. Met de app kunnen gebruikers op een kaart zien welke laadpalen er in de buurt zijn.

Android Auto is de oplossing van Google om een smartphone tijdens het autorijden te gebruiken, zonder dat dit voor hinder zorgt en afleidt. De Italiaanse autoriteit zegt dat het uitsluiten van Enel X Recharge ervoor zorgt dat de app minder functioneel is.

In een verklaring meldt de waakhond dat Google zijn marktpositie mogelijk misbruikt. Door dit soort apps te verbieden zouden meer mensen gebruikmaken van Google Maps, dat eveneens kan aangeven waar de laadpalen staan.

Het onderzoek wordt volgend jaar eind mei afgerond.

Hoge boetes voor Google

Google heeft al enkele keren een hoge boete gekregen vanwege machtsmisbruik. In maart van dit jaar moest het techbedrijf van de Europese Commissie nog 1,49 miljard euro betalen vanwege het belemmeren van concurrerende adverteerders.

In 2017 moest Google een boete van 2,4 miljard euro betalen omdat het zijn eigen productvergelijker voortrok in zoekresultaten. In 2018 bleek dat Google zijn machtspositie had misbruikt met het besturingssysteem Android. De boete daarvoor kwam neer op 4,34 miljard euro.