De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag een decreet voor een verbod op spionagetelecom ondertekend. Dat betekent dat Amerikaanse bedrijven geen zaken meer mogen doen met telecomgiganten als Huawei.

De Amerikaanse minister van Economische Zaken, Wilbur Ross, zei in een verklaring dat Trump het decreet heeft ondertekend om "te voorkomen dat Amerikaanse technologie wordt gebruikt door entiteiten die in buitenlandse handen zijn, op manieren die de Amerikaanse nationale veiligheid of buitenlandse beleidsbelangen kunnen ondermijnen".

Hoewel het decreet niet specifiek op een land of bedrijf gericht is, hebben verschillende Amerikaanse ministers Huawei al eerder als een "bedreiging" weggezet.

Huawei ontkent beschuldigingen van spionage

Volgens de Amerikanen wordt de apparatuur van het Chinese Huawei door de Chinese staat gebruikt om te spioneren. Huawei ontkent die beschuldiging.

Trump tekende in augustus al een decreet dat het de Amerikaanse overheid verbood om gebruik te maken van producten van Huawei of ZTE, een andere Chinese leverancier van telecomapparatuur.