MOUNTAIN VIEW - Google blijft grote aantrekkingskracht uitoefenen op invloedrijke werknemers in de IT-sector. Nadat pioniers bij onder meer Microsoft, Apple en Altavista de overstap al hadden gewaagd, gaat ook Vinton Cerf de gelederen van de internetonderneming versterken.

Cerf ontwikkelde in 1973 samen met Bob Kahn het basisprotocol van het internet en gaat daardoor door het leven als 'vader van het internet'. In de jaren tachtig stond hij aan de basis van een van de eerste commerciële e-mailprogramma's. De afgelopen elf jaar werkte hij aan de internetinfrastructuur van het telecomconcern MCI, dat bezig is te fuseren met Verizon Communications.

Gewaad

De 62-jarige Cerf gaat nieuwe internettoepassingen ontwikkelen voor Google. Zijn nieuwe werkgever noemt hem 'chief Internet evangelist'. "Ik moet nu mijn driedelige pakken verruilen voor een ruimzittend gewaad", grapte Cerf tegen persbureau Reuters.

Cerf wil daarnaast voorzitter van ICANN blijven, een internationale organisatie die bemiddelt in conflicten over domeinnamen op het internet. Google registreert ook domeinnamen, maar Cerf zegt belangenverstrengeling te willen vermijden.