LEEUWARDEN - De cursus podcasting aan de Internet Academie in Leeuwarden is erg populair. De academie wilde een eenmalige cursus organiseren, maar de belangstelling is zo groot dat er meer op touw worden gezet, liet directeur M. Vijftigschild van de Internet Academie vrijdag weten.

Podcasting is een technologie waarmee digitale radioprogramma's voor mp3-spelers worden verspreid. Liefhebbers kunnen met de digitale bestanden zelf een radioprogramma in elkaar zetten. Belangstellenden kunnen op hun beurt die radio-uitzendingen via een iPod of mp3-speler beluisteren. In theorie kan dus iedereen zichzelf tot dj bestempelen.

Vol

De Internet Academie, dat onderdeel is van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, wilde eenmalig een cursus podcasten verspreid over twee avonden aanbieden. "Maar we zaten zomaar op twintig inschrijvingen, dus zit de cursus vol", aldus Vijftigschild. In totaal hebben al meer dan veertig mensen zich ingeschreven voor de cursus op maandag 19 en donderdag 22 september.

Friesland stikte tot enige jaren geleden van de zendpiraten. Die activiteit is echter illegaal en wordt de laatste jaren hard aangepakt, "dus zou podcasting en mooi alternatief kunnen zijn".

Addertje

Vijftigschild noemt echter wel een addertje onder het gras. Voor het downloaden van muziek voor je iPod betaal je gewoon en dat is dus legaal. "Maar het uitzenden van die muziek mag niet, want dan krijg je een probleem met auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra, maar daar is ook alweer wat op gevonden", lacht de directeur.