Facebook heeft zijn livestreamfunctie ingeperkt nadat een aanslagpleger in Nieuw-Zeeland zijn daden op het sociale netwerk uitzond. Dat heeft het techbedrijf bekendgemaakt.

Gebruikers die bepaalde regels op Facebook overtreden, kunnen niet langer een livestream starten. Ook bezoekers die op de lijst met gevaarlijke organisaties en individuen staan, wordt het recht om te streamen ontzegd.

Facebook kwam eerder onder vuur te liggen omdat de aanslag op twee moskeeën in Christchurch in maart uitgezonden kon worden op het platform. Volgens critici verwijderde het sociale netwerk ook niet snel genoeg video's van de aanslag die werden geüpload.

Het sociale netwerk zegt een streng beleid te gaan voeren. Bij de eerste overtreding van een "serieuze beleidsregel" wordt de toegang tot livestreamen voor een periode van bijvoorbeeld een maand ontnomen. Het kan daarbij om bijvoorbeeld het delen van een terroristisch manifest gaan.

In het verleden verwijderde Facebook al dergelijke berichten en werden bezoekers soms tijdelijk geschorst bij meerdere vergrijpen. Ze bleven echter toegang krijgen tot de livestreamfunctie.

Ruim vijftienduizend mensen bij herdenkingsdienst in Christchurch
81
Ruim vijftienduizend mensen bij herdenkingsdienst in Christchurch