Twitter heeft meerdere maatregelen tegen de verspreiding van nepnieuws over vaccinaties genomen. Dat maakt het sociale netwerk bekend op zijn blog.

Gebruikers die naar informatie over vaccinaties zoeken, krijgen voortaan vastgepinde tweets met daarin links naar websites met algemene informatie te zien. Op deze sites wordt uitgelegd hoe vaccinaties werken en wat de mogelijke risico's zijn.

De zoekmachine van Twitter suggereert niet langer termen die naar nepnieuws en desinformatie over vaccinaties kunnen leiden. Het sociale netwerk past al langer een vergelijkbaar beleid toe bij berichten over bijvoorbeeld zelfmoord.

Nog niet in Nederland toegepast

De maatregelen zijn op dit moment actief in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Zuid-Korea, Japan, Indonesië, Singapore en meerdere Spaanssprekende landen in Amerika. In Nederland past Twitter het nieuwe beleid nog niet toe.

Twitter volgt met de maatregelen het voorbeeld van Instagram, dat sinds afgelopen week hashtags met desinformatie over vaccinaties blokkeert.