Twitter heeft per abuis de locatiegegevens van gebruikers van zijn iPhone- en iPad-app gedeeld met derden, maakt het bedrijf maandag bekend op zijn website.

De fout deed zich voor bij gebruikers die op hun iPhone of iPad meer dan één Twitter-account gebruikten en bij een van deze accounts de locatiegegevens deelden, maar bij andere accounts niet.

Twitter verzamelde in die gevallen ook de locatiegegevens van een account of meerdere accounts waarbij de gebruiker die toestemming niet had gegeven. De locatie van de gebruiker werd vervolgens meeverkocht in het veilingsysteem voor Twitter-adverteerders.

Die adverteerders kregen daardoor onbedoeld beter inzicht in Twitter-profielen, zodat zij gerichter konden adverteren. Met de gegevens kon de locatie van een gebruiker tot op een gebied met een straal van 5 kilometer nauwkeurig worden vastgesteld.

Twitter schrijft dat de onbedoeld gedeelde locatiegegevens bij de derde partij zijn verwijderd. Het probleem is inmiddels door het Amerikaanse sociale medium opgelost. Het is onduidelijk hoeveel gebruikers door de fout waren getroffen.