AMSTERDAM - De beste gamers van Nederland strijden zondag 18 september om een wereldfinaleplaats bij de World Cyber Games (WCG) 2005. De Nederlandse finale van dit event vindt plaats in het WTC Alnovum in Almere. De deelnemers spelen de volgende games: FIFA Soccer 2005, Dead or Alive 2: Ultimate, Warcraft III: The Frozen Throne en Halo 2.

Nieuw dit jaar bij de Nederlandse finale is shout casting, waarbij een commentator live verslag doet van de games. Ook Nederlander Manuel Schenkhuizen, die vorig jaar bij de finale van de WCG in San Francisco wereldkampioen werd, is aanwezig om zijn titel te verdedigen.

Schenkhuizen is professioneel gamer. Hij versloeg vorig jaar in de finale op sensationele wijze de grote favoriet Hwang Tae-Min uit Zuid-Korea met het spel Warcraft III: The Frozen Throne. Door die overwinning mocht de 18-jarige Nederlander 25.000 dollar naar huis meenemen. Schenkhuizen traint, naar eigen zeggen, zo'n 20 tot 50 uur in de week.

In Aziatische landen is het al veel langer populair om geld te verdienen met het spelen van computerspellen. Daar zijn mensen die hun baan of school hebben opgegeven om proberen rond te komen met het spelen van computergames.

Zaterdag sluiten de inschrijvingen.