Door een software-update was het donderdag voor reclasseringsinstanties tijdelijk onmogelijk om toezicht te houden op elektronische enkelbanden, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid vrijdag. Meerdere dragers van enkelbanden zijn daarom preventief aangehouden.

De update veroorzaakte een storing in het dataverkeer tussen de enkelbanden en de meldkamer. De verschillende reclasseringsorganisaties, de politie en andere justitieorganen moesten daarop ingrijpen. De personen die zijn ingesloten, zitten vrijdag nog vast.

Het probleem zou specifiek liggen bij de software op de enkelbanden zelf. Het achterliggende telecomnetwerk van Tele2 zou nog wel goed werken. Er is toevallig tegelijkertijd een storing op het vaste telefoonnetwerk van Tele2 gaande.

Het systeem is volgens de Rijksoverheid weer in de lucht, maar er wordt nog werk verricht om het volledig stabiel te krijgen. "Totdat het systeem stabiel is, kan het zijn dat verdachten alsnog tijdelijk buiten beeld vallen", vertelt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan NU.nl.

"Slachtoffers en nabestaanden worden zo snel mogelijk geïnformeerd", aldus het ministerie. Elektronische enkelbanden worden vaak gebruikt om ervoor te zorgen dat daders slachtoffers of nabestaanden niet meer kunnen opzoeken.

Door de storing konden waarschijnlijk honderden verdachten en veroordeelden die thuis moeten blijven of bepaalde plaatsen moeten mijden enige tijd gaan en staan waar ze wilden.

Precieze aantallen wil het ministerie niet noemen, maar in 2017 waren er elke dag gemiddeld zo'n zevenhonderd dragers van enkelbanden.

Beveiliging verbeterd na eerdere storing

Na een grote storing van afgelopen zomer werd de beveiliging van de enkelbanden nog verbeterd. Door een storing bij telecomaanbieder Tele2 verdwenen maximaal 450 enkelbanden destijds van de radar.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid nam maatregelen waardoor de enkelbanden bij een nieuwe storing overschakelen op een andere provider. Ook zorgt een systeemwijziging ervoor dat in het geval van een storing de verbinding met de enkelbanden met prioriteit kan worden hersteld.