AMSTERDAM - Nederlandse moslims kunnen vanaf volgende week een geheel op de islam gerichte mobiele telefoon aanschaffen. Het zogeheten 'islamobieltje ' roept op tot gebed, geeft de richting van Mekka aan en bevat de complete tekst van de koran. Dat schrijft dagblad Trouw donderdag. De telefoon is geïntroduceerd in het Midden-Oosten en Maleisië en is daar volgens de fabrikant een succes.

Het model dat volgende week te koop is, is al enigszins verouderd en daarom vooral geschikt voor de eerste en tweede generatie moslims. Dat zegt Peter Suyk, de directeur van het Amsterdamse telecombedrijf Elbara, aanbieder van de telefoon in Nederland. Het ontbreken van bijvoorbeeld een camera en mp3-speler maakt het apparaat minder interessant voor jonge moslims. Elbara wil daarom binnenkort een modernere versie op de markt brengen.

Theoloog Mohammed Ajouaou verwacht dat de telefoon een succes wordt. "Doordat het mobieltje Gods woord bevat, zal het beschouwd worden als een gezegend apparaat dat kracht geeft."