Het parlement van Singapore heeft een wet aangenomen om nepnieuws tegen te gaan, schrijft AFP. De wet is omstreden, omdat de regering kan dwingen berichten te laten verwijderen.

De regering van Singapore kan op socialemediawebsites zoals Twitter en Facebook volgens de wet waarschuwingen naast berichten laten zetten om ze als nepnieuws aan te duiden. In extreme gevallen kan de regering afdwingen dat berichten offline worden gehaald.

Socialemediaplatforms kunnen een boete van omgerekend maximaal 657.000 euro opgelegd krijgen als berichten blijven staan die als schadelijk voor Singapore worden beschouwd. Ook kunnen gevangenisstraffen tot tien jaar worden geëist.

De oppositieleden stemden tegen de wet, maar waren in de minderheid. Volgens de regering zullen de regels de vrijheid van meningsuiting niet storen. De wetgeving zou met name bedoeld zijn om misbruik met bots en nepaccounts tegen te gaan.

Critici zijn bang dat er misbruik gemaakt kan worden van de nieuwe regelgeving. Ook zou onduidelijk zijn wanneer een bericht als misleidend wordt gezien.