AMSTERDAM - Al maanden deden geruchten de ronde, maar nu is die officieel: de eerste iTunes-telefoon. De Motorola ROKR E1 werd woensdag voor het eerst getoond. De mobiele telefoon biedt ruimte voor honderd nummers.

De Motorola ROKR E1 een tri-band GSM telefoon met kleurenscherm, ingebouwde camera met stereo speakers en een mobiele headset. Bestanden worden uitgewisseld tussen computer en mobiel via een USB 2.0 connectie.

Hoewel de telefoon dus Apple's iTunes heeft, lijkt het bedrijf zich weinig bemoeid te hebben met het design. De nieuwe Motorola lijkt namelijk totaal niet op een iPod. Zo ontbreekt het bekende scrollwheel, die de nieuwe iPod Nano wel weer heeft. Ook zijn de kleuren anders dan die van de iPod.

Glad ijs

Het is voor het eerst dat Apple zicht begeeft op de markt voor mobiele telefonie. Sommige analisten menen dat Apple zich daarmee op glad ijs begeeft. De telefoon zou concurrentie kunnen vormen voor Apple's eigen iPod. Dit gevaar wordt verkleind, doordat er 'slechts' honderd nummers op de telefoon kunnen. Dit is echter vergelijkbaar met het aantal dat op de 512MB versie van de iPod Shuffle kan.

De telefoon ligt vanaf komend weekend in de Amerikaanse winkels. Een maand later zal de Motorola ook in verschillende Europese landen te koop zijn. Het is nog niet geheel bekend wanneer Nederlandse consumenten het mobieltje kunnen kopen.

iTunes 5.0

Maar Apple kondigde woensdag niet alleen de iPod nano en iTunes-telefoon aan. Het bedrijf bracht namelijk ook versie 5.0 van iTunes uit. De interface van dit softwareprogramma is verbeterd. Daarnaast is er een nieuwe zoekbalk gekomen en is de shuffle functie uitgebreid. Gebruikers van Windows kunnen voortaan hun iPod synchroniseren met contactpersonen in Outlook.