Facebook heeft twee uit Rusland afkomstige maar niet aan elkaar gelieerde netwerken van Facebook-accounts en -pagina's verwijderd. De netwerken maakten zich schuldig aan "gecoördineerd wangedrag" door Facebook-gebruikers te misleiden over hun ware identiteit.

Een van de netwerken bestond uit 62 nepaccounts uit Rusland, die werden gebruikt om tien pagina's en 25 Facebook-groepen te beheren. Op die pagina's en groepen werd politiek nieuws over Rusland, Oekraïne, Europa en de burgeroorlog in Syrië verspreid.

Volgens Facebook werden de pagina's gevolgd door 34.000 accounts en waren zo'n 86.000 gebruikers lid van een van de Facebook-groepen.

Het andere netwerk bestond uit vier pagina's, zestien Facebook-accounts en één Instagram-account. De pagina's, die door zo'n elfhonderd mensen werden gevolgd, plaatsten politieke berichten en richtten zich op onder meer Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Het Facebook-beleid staat niet toe dat gebruikers zich op het sociale netwerk anders voordoen. Facebook benadrukt dat de accounts en pagina's om die reden zijn verwijderd, en niet op basis van de inhoud.