De Europese Commissie start in de komende weken een formeel onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door Apple, vertellen bronnen aan de Financial Times.

Het mogelijke onderzoek volgt op een klacht van muziekdienst Spotify. Volgens Spotify trekt Apple zijn eigen muziekdienst voor op iPhones, iPads en iPods.

Volgens drie anonieme bronnen die bij het mogelijke onderzoek betrokken zijn, heeft de Europese Commissie gekeken naar hoe Apple zijn klanten en concurrenten behandelt. Daarna zou de Europese Commissie hebben besloten een formeel onderzoek te starten.

Apple biedt in de App Store de mogelijkheid om applicaties of abonnementen tegen betaling aan te bieden. Een gedeelte van het aankoopbedrag wordt dan aan Apple afgedragen. In het begin ontvangt Apple 30 procent. Dit percentage zakt naarmate apps langer beschikbaar zijn.

Spotify moet dit bedrag ook afdragen voor alle abonnementen die vanuit de iOS-app worden afgesloten. Het bedrijf vroeg daarom ook enige tijd een hoger abonnementsbedrag voor gebruikers van Apple-apparaten.

Apple Music betaalt geen percentage

Apples eigen muziekdienst Apple Music wordt ook op iOS aangeboden. Omdat deze dienst van Apple zelf is, hoeft het bedrijf niet diezelfde 30 procent af te dragen aan een andere partij.

Beide bedrijven hebben nog niet gereageerd op de geruchten over het onderzoek. Apple reageerde eerder op de klacht van Spotify, door het bedrijf te beschuldigen van een "misleidende retoriek".