Een kwart van alle websites met illegale downloads staat op Nederlandse servers, blijkt uit een lijst van websites die door de Verenigde Staten en Europese Unie is gepubliceerd, meldt Torrent Freak.

Daarmee is Nederland de op een na grootste aanbieder van websites met illegale downloads. Op de eerste plek staat de Verenigde Staten, waar 34 procent van dergelijke sites op servers staat.

Op de lijst wordt gekeken naar websites die bijvoorbeeld torrents met illegale downloads aanbieden. Ook wordt gelet op plekken waar auteursrechtelijk materiaal illegaal gestreamd kan worden.

De sites in kwestie zouden het vaakst door beheerders van auteursrechten worden genoemd als partijen die zich schuldig maken aan het schenden van auteursrechten.

Nederlands hostingbedrijf is de grootste aanbieder

Het Nederlandse hostingbedrijf Leaseweb zou wereldwijd de grootste aanbieder van illegale websites zijn. Op de servers van dit bedrijf zou 13,6 procent van alle betreffende sites te vinden zijn. Amazon staat op plek twee met 7,1 procent.

Het tevens Nederlandse NFOrce Entertainment zou ook hoog in de lijst staan. Op servers van dit bedrijf zou 5,6 procent van alle gemelde illegale downloads staan.

Belangrijk internetknooppunt voor Europa

De bedrijven in kwestie bieden tegen betaling serverruimte aan. De klanten van deze bedrijven zouden de illegale downloadsites hier vervolgens op plaatsen.

Nederland is een belangrijk internetknooppunt voor Europa, waardoor veel bedrijven hun gegevens hier plaatsen. Dat is volgens brancheorganisaties ook de reden waarom er bijvoorbeeld veel kinderporno in Nederland gehost wordt.