Hackers hebben op ontwikkelaarsplatform GitHub codes van honderden ontwikkelaars gegijzeld, schrijft ZDNet. De criminelen vragen een geldbedrag om de informatie weer vrij te geven.

De aanvallen zouden vrijdag begonnen zijn. Ontwikkelaars gebruiken GitHub voornamelijk voor opensourcesoftware. Zij plaatsen code op het platform om anderen bij de ontwikkeling te helpen.

Hackers hebben codes van ten minste 392 ontwikkelaars gewist, schrijft ZDNet. In een bericht laten de hackers weten dat ontwikkelaars de informatie pas terugkrijgen als ze 0,1 bitcoin (omgerekend zo'n 522 euro) betalen.

"Je code is gedownload en staat op onze servers", luidt een bericht van de hackers aan de slachtoffers. "Als je niet gelooft dat we jouw data hebben, kunnen we bewijs leveren."

'Informatie wordt niet echt gewist'

Het is niet duidelijk hoe de hackers toegang tot de accounts krijgen. ZDNet stelt dat sommige slachtoffers hebben toegegeven zwakke wachtwoorden te hebben gebruikt.

Op het forum StackExchange Security zijn gebruikers erachter gekomen dat informatie niet echt wordt gewist, maar op een andere manier wordt opgeslagen. In sommige gevallen kunnen data nog worden hersteld zonder te betalen.

Ook worden mensen op Twitter door ontwikkelaars aangemoedigd om contact op te nemen met het overkoepelende bedrijf Git als hun informatie wordt gegijzeld.