Op de gesloten illegale marktplaats Wall Street Market op het darkweb waren zeker tweehonderd Nederlandse drugsdealers actief. Dat maakte de politie vrijdagmiddag bekend tijdens een persconferentie.

De politie zegt dat op Wall Street Market in totaal ruim vijfduizend verkopers actief waren. Nederlandse online dealers waren samen verantwoordelijk voor 40.000 advertenties. Daarmee hebben ze ruim 100 miljoen euro omgezet. Op de marktplaats waren anderhalf miljoen accounts te vinden.

Het gaat om een eerste analyse van de gegevens die de politie in handen heeft. Naar verwachting zullen het aantal verkopers en de bedragen nog stijgen.

De politie heeft in Nederland bij een hostingbedrijf kopieën gemaakt van de servers. De informatie die hierbij is verzameld, wordt nog verder geanalyseerd. De politie verwacht na de analyse aanhoudingen te kunnen verrichten onder de Nederlandse dealers.

De politie noemt het belangrijk om de eigenaren van dit soort marktplaatsen aan te pakken, om zo bij de dealers te komen. Criminelen zullen het darkweb door dit soort acties met minder vertrouwen gaan gebruiken, hoopt de politie. "Door het uitvoeren van strafrechtelijke onderzoeken naar deze criminelen wordt duidelijk dat het darkweb helemaal niet zo anoniem is als de gebruikers mogelijk denken."

Drie verdachten aangehouden

Eerder op vrijdag werd al bekend dat de eigenaren van Wall Street Market inmiddels zijn aangehouden. De marktplaats werd donderdag overgenomen door Europese autoriteiten. Het was een van de grootste nog overgebleven marktplaatsen op het darkweb.

Op Wall Street Market werden onder meer drugs, valse documenten en schadelijke software aangeboden. De Landelijke Eenheid in Nederland startte het onderzoek. Vervolgens werden Duitse autoriteiten erbij betrokken voor een internationaal onderzoek. Verder waren de FBI, de Drug Enforcement Administration (DEA) en Europol bij het onderzoek betrokken.

Mensen die de website van Wall Street Market nog proberen te bezoeken, zien een melding dat de site door de Duitse federale recherche Bundeskriminalamt (BKA) is overgenomen.

Naast Wall Street Market is ook een tweede marktplaats op het darkweb gesloten. Het gaat om de Silkkitie (ook bekend als de Valhalla-marktplaats). Dit netwerk was sinds 2013 actief. Eerder dit jaar werd de marktplaats offline gehaald, meldt Europol vrijdag.