De marktplaats Wall Street Market op het darkweb is overgenomen door Europese autoriteiten. Een woordvoerder van de Europese politieorganisatie Europol laat donderdagavond aan NU.nl weten momenteel geen informatie te kunnen verstrekken, maar dat er vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur meer informatie bekend wordt gemaakt.

Gebruikers die de website van Wall Street Market op het darkweb bezoeken, zien een melding dat de website door de Duitse federale recherche Bundeskriminalamt (BKA) is overgenomen. Tussen de logo's op de site staan ook die van de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM).

Een woordvoerder van de Landelijke Eenheid zegt donderdagavond tegen NU.nl dat de Nederlandse politie heeft samengewerkt met de Duitse autoriteiten om de site over te nemen. Details over hoe zij te werk zijn gegaan, worden vrijdagmiddag duidelijk gemaakt.

Wall Street Market toont melding van Duitse recherche

Wall Street Market toont melding van Duitse recherche
Wall Street Market toont melding van Duitse recherche
Foto: Bundeskriminalamt

Autoriteiten komen vrijdag met meer informatie

Wall Street Market was, met het wegvallen van alternatieven als Hansa Market en de aangekondigde sluiting van Dream Market, een van de grootste overgebleven marktplaatsen op het darkweb. Op de website werden onder meer drugs aangeboden, maar ook aan computercriminaliteit gerelateerde diensten, zoals gijzelsoftware (ransomware). De site zou sinds 2016 actief zijn.

Hansa Market werd in 2017 overgenomen door de Nederlandse politie, die daarmee inzicht kreeg in de handel op de online marktplaats. Dream Market is, ondanks zijn aangekondigde sluiting, nog steeds actief.

Naast de Nederlandse politie heeft ook Europol aan NU.nl laten weten dat vrijdag meer informatie bekend wordt gemaakt. Om 12.00 uur geeft de Nederlandse politie samen met partners in Duitsland een persconferentie om het onderzoek toe te lichten.