Gavin Williamson, de Britse minister van Defensie, is ontslagen vanwege het lekken van informatie uit een besloten vergadering van de National Security Council, de Britse veiligheidsraad. Dat heeft premier Theresa May hem woensdag laten weten.

Op 24 april kwam via een anonieme bron naar buiten dat het Verenigd Koninkrijk van plan is om de Chinese telecomfabrikant Huawei uit te sluiten van de kern van het aankomende 5G-netwerk.

Huawei is wereldwijd marktleider op het gebied van apparatuur voor telecomnetwerken. De Verenigde Staten voeren druk op westerse bondgenoten uit om het Chinese bedrijf uit 5G-netwerken te weren, verwijzend naar het risico op spionage.

Een vertegenwoordiger van premier May heeft kort na het lek aangegeven dat het naar buiten brengen van de informatie uit de Britse veiligheidsraad "zeer serieus" wordt opgevat.

'Overtuigend bewijs' zou naar Williamson wijzen

Tijdens het onderzoek zou zijn gebleken dat Williamson minder goed meewerkte dan andere leden van de National Security Council.

May heeft haar voormalige minister laten weten dat het onderzoek "overtuigend bewijs" levert dat naar Williamson wijst. "Er is geen andere, overtuigende versie van de gebeurtenissen gevonden die dit lek verklaart", aldus de premier in haar brief.

In een verklaring op Twitter ontkent Williamson de bron van het lek te zijn. "Ik ontken met klem dat ik op enige manier betrokken ben geweest bij dit lek en ben ervan overtuigd dat een diepgaand formeel onderzoek mij zou vrijpleiten."

De 42-jarige Williamson was sinds november 2017 minister van Defensie. Hij wordt opgevolgd door Penny Mordaunt, die tot nu toe als minister van Ontwikkelingshulp diende.

Huawei ontkent ooit voor China te zullen spioneren. De Verenigde Staten hebben nooit publiek bewijs geleverd dat dit gebeurt.