Een 38-jarige vrouw uit Zeist en twee mannen moeten 24 maanden de cel in voor de gecoördineerde oplichting van Rabobank-klanten. Dat heeft de rechtbank Den Haag maandag beslist. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde dat het drietal 3,5 jaar de cel in zou gaan.

De bende benaderde uit naam van Rabobank klanten van de bank door ze te bellen en nepmails te sturen. Door middel van die phishingmethode probeerden zij gebruikersnamen en wachtwoorden van bankrekeninghouders in handen te krijgen.

Zodra zij eenmaal toegang tot de rekening hadden, deden de oplichters zich bij iemand anders voor als de rekeninghouder en probeerden zij luxeproducten te kopen, zoals auto's en dure horloges. Het geld werd direct overgemaakt van de bankrekening van het slachtoffer naar die van de verkoper.

Naast de drie bendeleden zijn drie handlangers veroordeeld tot taakstraffen. Zij werkten voor de hoofdverdachten om het buitgemaakte geld wit te wassen door de dure producten op te halen. Een van hen krijgt een taakstraf van 240 uur, twee anderen zijn veroordeeld tot 180 uur.

Hoofdverdachte Marloes van B. kreeg van de rechter 24 maanden cel voor haar rol. Zij belde de slachtoffers, zogenaamd namens de Rabobank, en dupeerde ze voor in sommige gevallen tienduizenden euro's. De vrouw moet aan de slachtoffers voor 350.000 euro aan schade vergoeden.

Straffen lager door lang proces

Alle straffen zijn lager uitgevallen omdat het vijf jaar duurde voordat de zaak voor de rechter kwam. De drie hoofdverdachten zouden bij tijdige behandeling van de zaak een half jaar extra de cel in moeten. De katvangers zouden in dat geval in plaats van taakstraffen ook een gevangenisstraf hebben gekregen.

Het OM heeft de rechter gevraagd om het geld dat de drie bendeleden hebben buitgemaakt in te nemen. Daarover doet de rechter op 10 mei uitspraak.