De Amerikaanse crowdfundingsite Indiegogo verbiedt inzamelingsacties waarbij opgeroepen wordt om kinderen niet te vaccineren, heeft het platform aan BuzzFeed laten weten. Ook andere projecten waarin beweringen over gezondheid zonder wetenschappelijke basis worden gedaan, worden geweerd.

Het is onduidelijk wanneer het nieuwe beleid van Indiegogo van kracht wordt. Een woordvoerder kon in gesprek met BuzzFeed nog geen concrete datum noemen.

In maart werd bekend dat de Amerikaanse crowdfundingsite GoFundMe ook stopt met het accepteren van inzamelingsacties waarbij antivaccinatiepropaganda wordt verspreid. Zogenoemde anti-vaxxers hebben in vier jaar tijd via de site 170.000 dollar (ruim 152.000 euro) opgehaald, berichtte The Daily Beast destijds.

Anti-vaxxers hebben onlangs via Indiegogo meer dan 86.500 dollar opgehaald voor de film Vaxxed II: The People's Truth. Daarin wordt de wetenschappelijk ongefundeerde bewering gedaan dat vaccinaties autisme veroorzaken.

De makers van Vaxxed II krijgen het via Indiegogo opgehaalde geld nog wel, maar toekomstige projecten die eenzelfde soort boodschap verspreiden, worden van het platform geweerd zodra het nieuwe beleid van kracht is.

Wereldwijd is het aantal gevallen van mazelen in het eerste kwartaal van 2019 verviervoudigd ten opzichte van een jaar geleden. Met een inenting kunnen mensen worden beschermd tegen mazelen.