De Ierse Data Protection Commission (IDPC) is gestart met een onderzoek naar Facebook vanwege het onversleuteld opslaan van honderden miljoenen gebruikerswachtwoorden.

De IDPC gaat toetsen of Facebook de Europese privacywet heeft geschonden. De wachtwoorden van Facebook, Facebook Lite en Instagram werden een tijd lang als platte tekst op interne servers opgeslagen. Daardoor zouden ze ingezien kunnen worden door Facebook-medewerkers.

Eind maart bevestigde Facebook dat "honderden miljoenen" wachtwoorden onbeschermd werden bewaard. Beveiligingsonderzoeker Brian Krebs schreef daarvoor al dat het om wachtwoorden van 200 tot 600 miljoen gebruikers zou gaan.

Facebook schreef dat wachtwoorden "nooit zichtbaar waren voor mensen buiten Facebook". Daarnaast claimt het bedrijf dat er geen bewijs is gevonden van misbruik van de opgeslagen wachtwoorden.

Privacyschandalen bij Facebook stapelen zich op

De afgelopen jaren is Facebook regelmatig in het nieuws gekomen door privacyschandalen. Op dit moment wordt Facebook nog onderzocht vanwege het Cambridge Analytica-schandaal, waarbij persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen gebruikers uitlekten.

Facebook zei bij de bekendmaking van de recentste kwartaalcijfers nog rekening te houden met een boete van maximaal 5 miljard dollar (4,5 miljard euro) van de Amerikaanse marktwaakhond Frederal Trade Commission (FTC).

Autoriteiten in Canada hebben donderdag laten weten dat Facebook de privacyregels van het land heeft overtreden. Voor de autoriteiten is het een reden om een rechtszaak tegen het bedrijf aan te spannen. De Canadese privacyautoriteiten begonnen een onderzoek na het schandaal rond Cambridge Analytica.