Facebook verwacht dat de Amerikaanse marktwaakhond Federal Trade Commission (FTC) het bedrijf een boete van maximaal 5 miljard dollar (zo'n 4,5 miljard euro) oplegt. Dat blijkt woensdag uit de presentatie van Facebooks kwartaalcijfers.

Op dit moment loopt er nog een onderzoek naar de betrokkenheid van Facebook bij het Cambridge Analytica-schandaal. Facebook zou data van gebruikers onrechtmatig hebben gedeeld met dit bedrijf.

Facebook houdt inmiddels rekening met een hoge boete en heeft daarom 3 tot 5 miljard dollar opzijgezet om de boete te kunnen betalen en voor andere kosten gerelateerd aan het onderzoek van de FTC, schrijft het bedrijf in zijn kwartaalrapport.

Uit de kwartaalcijfers blijkt verder dat Facebook in de eerste drie maanden van 2019 een omzet van bijna 15,1 miljard dollar heeft geboekt, een stijging van 26 procent vergeleken met dezelfde periode in 2018.

Facebooks nettowinst kwam in het eerste kwartaal uit op 2,4 miljard dollar, de helft minder dan het eerste kwartaal van 2018.

Eerder waren er al geruchten dat de FTC vanwege de omvang van het privacyschandaal overweegt een recordboete op te leggen. Cambridge Analytica had via een Facebook-app toegang tot persoonlijke gegevens van maximaal 87 miljoen Facebook-gebruikers.