Het team dat naar opnames van Alexa-gebruikers moet luisteren, blijkt ook toegang te hebben tot de locatie van deze personen, meldt persbureau Bloomberg woensdag op basis van gesprekken met medewerkers van Amazon.

Eerder deze maand bleek dat Amazon-medewerkers naar duizenden opnames van Alexa-gebruikers moeten luisteren, om op die manier de dienst te kunnen verbeteren.

Amazon benadrukte toen dat de medewerkers geen toegang hadden tot de identiteit of locatie van de personen waar ze naar luisterden, maar dat blijkt nu toch het geval te zijn.

Vijf medewerkers van het team dat naar de opnames moet luisteren, zeggen dat ze de coördinaten van de locatie waar de opname is gemaakt te zien krijgen. Hiermee is eenvoudig via Google Maps te achterhalen waar de opnames zijn gemaakt.

Er zijn geen aanwijzingen dat Amazon-medewerkers ook daadwerkelijk het adres van Alexa-gebruikers hebben geprobeerd te bezoeken.

Amazon laat Bloomberg in een reactie weten dat "toegang tot interne programma's streng gecontroleerd wordt en dat werknemers alleen toegang krijgen tot bepaalde data als deze nodig is om de diensten van Amazon te verbeteren".

Werknemers luisteren naar uitspraak

De werknemers van Amazon luisteren naar de opnames van Alexa om de dienst te verbeteren. Ze luisteren bijvoorbeeld naar hoe mensen bepaalde woorden uitspreken. Deze opnames worden dan door de werknemers aan de juiste woorden toegekend in het systeem. Op die manier moet deze slimme assistent beter worden in het herkennen van woorden.

Toen de manier van werken eerder deze maand bekend werd, benadrukte Amazon dat het bedrijf hierin zorgvuldig te werk gaat. De gegevens van gebruikers worden "zeer vertrouwelijk behandeld", aldus Amazon.