Het Verenigd Koninkrijk gaat niet toestaan dat apparatuur van de Chinese telecomfabrikant Huawei in de kern van het aankomende 5G-netwerk wordt gebouwd, zo meldt een bron aan persbureau Reuters.

De kern verwijst naar gecentraliseerde onderdelen van het 5G-netwerk, zoals datacenters waar grote hoeveelheden internetverkeer worden verwerkt. Naast een verbod in dit deel, worden voor Huawei-apparatuur volgens Reuters beperkingen opgelegd in andere delen van het Britse telecomnetwerk, zoals antennes.

Huawei is, naast smartphonemaker, wereldwijd marktleider op het gebied van telecomnetwerkenapparatuur. Vanuit het Westen bestaat de angst dat China via de apparatuur van het bedrijf kan spioneren. Met name de Verenigde Staten spreken zich expliciet uit tegen Huawei. Het land probeert bondgenoten te overtuigen om geen Huawei-apparatuur in hun netwerken te bouwen.

Het 5G-netwerk is een aanvulling op het huidige 4G-netwerk. De telecomindustrie belooft onder meer grotere snelheden, minder vertragingen en betere ondersteuning voor verschillende toepassingen, zoals zelfrijdende auto's.

In een reactie op de berichtgeving zegt een woordvoerder van Huawei het te verwelkomen dat de Britse overheid "stappen zet om Huawei toe te staan bij het helpen van de bouw van 5G-netwerken". Het Chinese bedrijf zegt verder de formele aankondiging van het besluit van het Verenigd Koninkrijk af te wachten