BRUSSEL - De internetgegevens van Europeanen zouden hooguit een half jaar bewaard moeten blijven; de belgegevens een jaar. Dat moet de strijd tegen terroristen vergemakkelijken. De Europees Commissarissen Frattini (Justitie) en Reding (Telecommunicatie) hebben een voorstel daartoe ingebracht de andere eurocommissarissen.

De woordvoerder van Frattini bevestigde dinsdag een bericht daarover van NOS Teletekst. De Europese Commissie beslist naar verwachting 21 september over het voorstel.

De termijnen zijn aanmerkelijk korter dan van een soortgelijk Brits voorstel. Het komt daarmee grotendeels tegemoet aan de ernstige bezwaren van communicatiebedrijven.

Afdwingbaar

Afwijkend is ook dat de Europese Commissie het Europees Parlement wil laten meebeslissen. Bovendien zou de richtlijn van de Europese Commissie na aanname afdwingbaar zijn via het Europees Hof van Justitie.

Dat er over hetzelfde onderwerp nu twee voorstellen tegelijk op tafel liggen, is vrij uniek in Brussel. De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU-landen spreken donderdag informeel over het onderwerp van gegevensbewaring. Half oktober is een besluit voorzien.