Twitter heeft een netwerk van vijfduizend bots verwijderd, schrijft NBC News dinsdag. De bots noemden het Ruslandonderzoek van de Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller een hoax.

Het netwerk werd zondag na de publicatie van het rapport van Mueller verwijderd, schrijft NBC. De bots bestonden al sinds afgelopen november en december, maar overtraden de regels van Twitter pas op 21 april.

Uit het onderzoek van Mueller blijkt onder meer dat de Amerikaanse president Donald Trump niet met Rusland heeft samengezworen om de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden.

De bots zijn door Twitter verwijderd, omdat die "het platform manipuleerden". Veel van de accounts vielen media aan en beschreven hoe de 'Russiagate hoax' (de vermeende beïnvloeding) het presidentschap van Trump heeft aangetast. Daarnaast kopieerden de bots tweets van aanhangers van Trump.

Netwerk is waarschijnlijk niet Russisch

Het netwerk is waarschijnlijk niet Russisch. De bots waren naar verluidt verbonden aan een account dat eerder positieve verhalen over Saoedi-Arabië verspreidde.

Of de bots van de Saoedische overheid waren, is evenmin duidelijk.

Eind 2018 haalde Twitter een netwerk van pro-Saoedische bots offline. Die accounts plaatsten propagandaberichten over een verdwenen journalist.