Een beheerder van een Plex-server met daarop 5.700 films en 10.000 tv-afleveringen heeft zijn diensten offline gehaald na een schikking met Stichting Brein, vertellen de twee betrokken partijen dinsdag aan Tweakers.

De man heeft daarnaast alle bestanden op zijn server verwijderd. Daarop stond 56 terabyte aan materiaal. Hij moet een schikkingsbedrag van 750 euro betalen.

Met het serverprogramma Plex kunnen gebruikers een eigen server voor onder meer films en series maken. Daarin is ruimte voor geripte dvd's en Blu-rays, maar ook illegaal gedownload materiaal. Deze server kan vervolgens worden gedeeld met vrienden en familieleden.

Volgens Stichting Brein gaf de beheerder tegen betaling toegang tot zijn server. Het zou betekenen dat hij geld heeft verdiend door video's illegaal te verspreiden. De stichting werd getipt door een informant die toegang had tot de server.

'Alleen vrienden en familie mochten op de server'

De man in kwestie ontkent dat hij op zo'n grote schaal bestanden heeft verspreid. Hij zou alleen familieleden en vrienden toegang tot de Plex-server hebben gegeven zonder dat zij hiervoor hoefden te betalen.

Stichting Brein probeert al langer verspreiders van illegale content te vinden en aan te klagen. In veel gevallen treft de auteursrechtenorganisatie een schikking.