Twee Google-werknemers die meehielpen bij het organiseren van een protest tegen het bedrijf in november vorig jaar zeggen dat zij naderhand gehinderd zijn in hun loopbaan, schrijft WIRED.

Meredith Whittaker van Google Open Research en YouTube-marketeer Claire Stapleton zouden enkele maanden na het protest te horen hebben gekregen dat hun posities in het bedrijf "veranderingen zouden ondergaan". Dat schreven ze volgens WIRED in berichten aan interne mailinglijsten van Google.

Whittaker was onder andere werkzaam bij de ethische commissie voor kunstmatige intelligentie. Het bedrijf stopte eerder deze maand met deze commissie na kritiek op de aanstelling van een aantal leden die te nauwe banden hadden met de politiek. Whittaker zegt dat ze alleen bij Google mocht blijven werken als ze zich in de toekomst verre van ethische kwesties rond kunstmatige intelligentie zou houden.

Stapleton zegt dat zij twee maanden na het protest te horen kreeg dat ze haar baan als marketingmanager zou verliezen en een lagere positie zou moeten aannemen. Toen ze protest aantekende tegen dat besluit, werd haar gevraagd ziekteverlof op te nemen en werd haar werk uit handen genomen. Ze nam een advocaat in de arm, waarna het bedrijf het besluit introk, schrijft WIRED.

Google-medewerkers lopen wereldwijd uit protest kantoor uit
45
Google-medewerkers lopen wereldwijd uit protest kantoor uit

Wereldwijd protest om aanpak seksuele intimidatie

Google ontkent in een verklaring aan WIRED maatregelen te hebben genomen tegen de twee werknemers. "Werknemers krijgen sowieso regelmatig nieuwe opdrachten toegewezen, om de veranderingen in onze zakenbehoeften bij te benen."

Whittaker en Stapleton waren onderdeel van een team van zeven Google-werknemers die in november een wereldwijd protest organiseerden. Honderden Google-werknemers liepen toen hun kantoor uit om te protesteren tegen de wijze waarop het bedrijf omgaat met beschuldigingen van seksuele intimidatie.