AMSTERDAM - Internetaanbieders vragen leden van de Tweede Kamer, het Europees Parlement en de Europese Commissie niet akkoord te gaan met een bewaarplicht verkeersgegevens. Dinsdag 6 september vergadert de JBZ-commissie van de Tweee Kamer met Minister Donner over de bewaarplicht van verkeersgegevens.

De Ministers sturen aan op een bindend kaderbesluit voor een bewaarplicht. Tegelijkertijd is ook de Europese Commissie bezig met een, inmiddels uitgelekt , eigen Richtlijnvoorstel dat 21 september officieel wordt gepresenteerd.

De internetaanbieders verenigd in ISPO uiten bezwaren tegen een bewaarplicht verkeersgegevens.

De internetaanbieders zien ten eerste de nut en noodzaak van een bewaarplicht niet in: "Het Erasmusrapport maakt slechts duidelijk dat politie en justitie ‘in vrijwel alle gevallen’ toegang hebben tot de gevraagde verkeersgegevens. Een verplichte langere bewaartermijn is derhalve niet noodzakelijk." Daarnaast worden de kosten van een bewaarplicht niet vergoed en "is het nog steeds onvoldoende duidelijk welke gegevens over internetgebruik de internetaanbieders moeten gaan bewaren."