Video's van de aanslag in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch staan na 36 dagen nog altijd op Facebook. Dat schrijft Motherboard.

De schutter zond de aanslag op twee moskeeën live uit op Facebook. De beelden werden een uur lang verspreid voordat Facebook ingreep door de video offline te halen. Gedeeltes van de filmpjes staan na ruim een maand nog steeds online, stelt Motherboard.

De beelden zijn in strijd met de regels van Facebook. Niet alle video's werden offline gehaald. In sommige gevallen wordt de inhoud door Facebook gemarkeerd als "mogelijk gewelddadige en schokkende content". Hierbij krijgen de gebruikers eerst een melding of ze accepteren de beelden te willen kijken.

Facebook krijgt vaak kritiek omdat het dit soort filmpjes niet tijdig detecteert en verwijdert. Het bedrijf zegt tegen Motherboard dat Facebook technologie inzet om audio en beelden van de aanval te herkennen. Variaties van de video's worden aan een database toegevoegd, zodat algoritmes van Facebook ze in het vervolg kunnen registreren.

In de eerste 24 uur na de aanslag in Nieuw-Zeeland verwijderde Facebook ruim 1,5 miljoen video's, bleek eerder. Van de 1,5 miljoen werden 1,2 miljoen filmpjes automatisch tegengehouden bij het uploaden.