SYDNEY - Een rechtbank in Australië heeft maandag de muziekruilbeurs Kazaa bevolen om zijn software aan te passen. Daarmee zou het voor gebruikers onmogelijk moeten worden om muziekbestanden waarop auteursrechten berusten vrij uit te wisselen.

De muziekindustrie had met spanning op de uitspraak gewacht. Kazaa staat bekend als vrijplaats van piraterij. Niet de onderneming, maar gebruikers zijn volgens de rechtbank schuldig aan het schenden van auteursrechten. Kazaa moet druk op zijn gebruikers gaan uitoefenen om nieuwe software op hun computers te installeren.

De muziekindustrie had met spanning op de uitspraak gewacht. Kazaa staat bekend als een vrijplaats van piraterij. Wereldwijd maken naar schatting honderd miljoen mensen gebruik van de software voor het uitwisselen van digitale bestanden.

Kazaa, opgericht door de Zweed Niklas Zennström en de Deen Janus Friis, verhuisde enkele jaren geleden uit Nederland naar Australië nadat een Nederlandse rechtbank de activiteiten had veroordeeld. Daarna begonnen Australische platenmaatschappijen een rechtszaak.

De internationale federatie van platenmaatschappijen, de IFPI, kraaide victorie na de uitspraak. Voorzitter John Kennedy sprak van "een mijlpaal in de strijd tegen de wereldwijde internetpiraterij".

De huidige eigenaar van Kazaa, Sharman Networks, heeft altijd gezegd geen controle te hebben over het gedrag van zijn gebruikers. Op de Kazaa-website staan waarschuwingen dat zij geen auteursrechten mogen schenden.