AMSTERDAM - De Postbank wil klanten stimuleren om internet te gebruiken door kosten in rekening te brengen voor overschrijvingen en het verzenden van rekeningafschriften. "Onze klanten kunnen zelf kiezen", aldus een woordvoerster van het bankbedrijf maandag. "Papier is echter duur. Daarom brengen we vanaf volgend jaar een symbolisch bedrag in rekening voor de kosten."

Het gaat om de tweewekelijkse afschrijvingen. Daarvoor gaat de Postbank vanaf volgend jaar een bedrag vragen van 4 euro. Een setje van twintig overschrijvingsformulieren kost 5 euro. "Als je in de toekomst papier wilt, dan moet je ervoor betalen", aldus de woordvoerster. "Het gaat om een bedrag van 1 euro per kwartaal. Ouderen, jongeren en studenten hoeven de bijdrage niet te betalen."

Volgens de Postbank neemt de vraag naar papieren diensten sterk af. Het bankbedrijf hoopt dat voor het einde van het jaar twee miljoen klanten zijn overgestapt op kosteloos internetbankieren. Het betekent dat 5,5 miljoen klanten het nog op de 'oude' manier doen. De Postbank krijgt 30.000 aanmeldingen voor internetbankieren per week binnen. Deze klanten krijgen een keer per maand een rekeningoverzicht.